De ervaringen van een junior communicatieadviseur en redacteur

vrijdag 14 juni 2024 | geschreven door Laura van Elst

Sinds maart 2024 ben ik als junior deel van het team communicatieadviseurs en redacteurs bij Tappan. Hoe is het om junior te zijn? Wat zijn de voordelen van die positie en welke tips heb ik na de eerste maanden werkervaring? Je leest het in deze blog. 

Wat doe je als junior? 

Als junior communicatieadviseur ben je betrokken bij het uitwerken of vormgeven van een strategie. Ik werkte bijvoorbeeld mee aan een campagne die ervoor moet zorgen dat er minder sigarettenfilters op straat belanden. Een campagne die dus niet alleen gaat over communicatie, maar ook over gedragsverandering. We moesten daarbij rekening houden met de vraag van onze opdrachtgever, de belangen van de maatschappij én het gedrag van onze doelgroep. 

Als junior redacteur heb je meer een uitvoerende rol, op het moment dat er al een strategie bepaald is. Het gaat vaak om het opleveren, verbeteren of controleren van teksten. Voor de campagne over sigarettenfilters schreef ik bijvoorbeeld mee aan teksten voor een handleiding, een flyer en posts op social media. Maar het werk als redacteur loopt heel erg uiteen. De ene keer leg je een interview af voor een nieuwsartikel over technische installaties in een tunnel en de andere keer schrijf je het script voor een animatie over dijkversterking. 

Voordelen van de juniorpositie 

Als junior kwam ik in een team met communicatieadviseurs en redacteurs die al veel vaker communicatietrajecten hebben doorlopen of voor dezelfde opdrachtgevers hebben gewerkt. Ik kon op een laagdrempelige manier met ze meekijken en snel van ze leren. Maar ik werd ook vanaf het eerste moment serieus genomen. In mijn eerste week mocht ik bijvoorbeeld al meteen meedenken en -schrijven aan een aanbesteding! 

Als je nooit eerder voor een bureau met verschillende opdrachtgevers hebt gewerkt, gaat er een nieuwe wereld voor je open. Werken op basis van declarabele uren is heel anders dan ik gewend was. Gelukkig word ik goed ondersteund in het noteren van mijn urenstaat. En als er iets is waar ik tegen aanloop, kan ik ook altijd terecht bij mijn buddy, die me tijdens het eerste halfjaar ondersteunt met een antwoord op alle vragen.  

Daarnaast investeert Tappan in de interne vakontwikkeling van (nieuwe) collega’s. Zo krijg ik als nieuw lid van het team de laatste ins en outs mee over bijvoorbeeld factor C en message houses. Andersom breng ik weer frisse perspectieven op het communicatievak naar binnen. Dit stimuleert collega’s en opdrachtgevers dan weer om met andere ogen te kijken naar de dingen ‘die nu eenmaal altijd al zo geweest zijn’.  

Als je nooit eerder voor een bureau met verschillende opdrachtgevers hebt gewerkt, gaat er een nieuwe wereld voor je open.

Tips van een junior

Wat neem ik mee uit de eerste maanden ervaring bij Tappan? 

  • Draai mee op verschillende projecten. Als junior heb je vaak nog niet meteen beeld bij het soort opdrachten dat bij je past. Probeer daarom mee te kijken op zoveel mogelijk verschillende projecten. Zo kom je er snel genoeg achter welke onderwerpen je aanspreken en raak je gewend aan het werken voor meerdere opdrachtgevers. Kom je ergens niet uit? Stel vragen aan collega’s! Nieuwsgierigheid wordt eigenlijk altijd gewaardeerd.  

  • Heb geduld. In het begin ben je waarschijnlijk heel gretig om zo snel mogelijk aan de slag te kunnen. Het is goed om collega’s te laten weten dat je beschikbaar bent en graag aansluit bij lopende werkzaamheden, maar heb ook geduld en vertrouwen dat het werk vanzelf gaat komen. Inwerken kost nu eenmaal tijd. 

  • Je mag kritisch en eerlijk zijn. Als je eenmaal up-to-speed bent en je doet je werk goed, zullen mensen vaker bij je terugkomen. Dat voelt natuurlijk goed! Maar zeker als je planning voller wordt, vraag jezelf dan af: moet ik dit doen? Misschien kan een collega dit veel sneller of past het werk beter bij iemand anders. Uiteindelijk werk je daardoor efficiënter en doe je werk dat je leuk vindt. Win-win dus! 


Wil je meer weten over mijn ervaring als junior communicatieadviseur/redacteur? Stuur gerust een mailtje of appje. Ben je benieuwd geworden naar werken als junior bij Tappan? Check onze vacatures

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Neem contact met ons op. We denken graag met je mee.

070 - 331 48 50