Vaktrainingen op maat voor professionals

donderdag 14 december 2023 | geschreven door Irma Puma

De Factor C methode is inzichtelijk, volledig en biedt handvatten voor alle communicatieprofessionals.

Communicatie is een lerend vak. Onder invloed van ontwikkelingen in de buitenwereld, verandert dat vak voortdurend. Om up to date te blijven, gebruiken we steeds weer nieuwe technieken, delen we inzichten en leren we van vakgenoten én van het werk dat we doen. Het houdt ons scherp en ons vak fris. 

Een aantal Tappanners geeft naast hun werk als adviseur of strateeg ook vaktrainingen waarbij ze kennis en ervaringen uit hun eigen praktijk doorgeven aan vakgenoten. Zoals strateeg Carolien Schoenmakers: ‘Als ik training geef, gebruik ik veel casuïstiek uit mijn eigen werk. Daardoor zijn mijn trainingen altijd actueel. Ik maak professioneel zoveel mee, dat ik altijd wel een casus paraat heb die aansluit bij de wens van de klant. Zo maak ik maatwerk van elke training.’

Bovenop verandering

Bij Tappan doen we veel verschillende klussen. En veel van die klussen begeleiden we van kop tot staart. De omlooptijd van ons werk is dan ook hoog waardoor we vaak precies weten wat er speelt in de samenleving. We zitten als het ware bovenop verandering en kunnen door de vele projecten goed parallellen trekken bij wat we doen. Dit stelt ons in staat om trends te signaleren waar we als vakgebied weer op kunnen anticiperen. 

Factor C methode

Met zoveel dynamiek heb je als communicatieadviseur een degelijke dosis vakkennis nodig. In je dagelijkse werk, en bij grote en complexe opgaven. Het is belangrijk om communicatief te bepalen wat jouw positie is ten opzichte van de opgave waar je mee bezig bent. Dat je een ‘bril’ hebt waardoor je kunt kijken, die je inzicht geeft in hoe je moet handelen. Daarvoor gebruikt Tappan de Factor C methode: een door de Academie voor Overheidscommunicatie ontwikkelde aanpak om communicatie in het hart van beleid te positioneren. Die methode is inzichtelijk, volledig en biedt handvatten voor alle communicatieprofessionals. 

Onze trainers leren ook andere mensen die Factor C methode te gebruiken. Aan vakgenoten, maar ook aan partijen daarbuiten. Zodat ook zij weten wat communicatie te bieden heeft. Denk aan een afdeling HRM die vaak optrekt met de afdeling Communicatie. 

Carolien: ‘Communicatie is een dienend vak, waarbij professionals er vaak alles voor doen om hun opdrachtgevers beter te maken in wat zij doen. Ik werk daar graag aan mee. Als strateeg en adviseur, én als trainer om andere strategen en adviseurs op te leiden.’

Ik leg de deelnemers in een interview met camera het vuur aan de schenen.

Eveline van Hamburg, senior redacteur en communicatieadviseur

Verfijnde methodiek

We geven ook trainingen in onderdelen van Factor C, zoals een stakeholderanalyse en het message house. Senior adviseur Charlotte Nugter: ‘Doordat we zelf tientallen message house sessies hebben begeleid en de bijbehorende boodschappen hebben geschreven, weten we inmiddels vrij goed waar de kansen en de valkuilen zitten. We hebben de methodiek verfijnd met tal van praktijktips en het is ontzettend leuk om met vakgenoten hierover in gesprek te gaan.”

Mediatraining

Voor organisaties of bestuurders die regelmatig in aanraking komen met pers geeft Tappan ook mediatrainingen. Aan de hand van actuele voorbeelden en praktijksituaties leren Carolien Schoenmakers en Eveline van Hamburg deelnemers regie te houden op hun verhaal. Waar voldoet een goed, duidelijk verhaal aan? En hoe breng je empathie in wat je vertelt? Eveline van Hamburg, voorheen verslaggever en politiek redacteur, legt de deelnemers in een interview met camera het vuur aan de schenen. Zo leren ze rustig te blijven, om te gaan met lastige vragen en kunnen ze naderhand reflecteren op het gesprek. Het is ook mogelijk Tappan in te schakelen voor woordvoeringslijnen en Q en A’s.

De Tappan-trainingen hebben de afgelopen jaren een flinke vlucht genomen. En dat is voor ons hét bewijs dat veel mensen in dit vak gemotiveerd zijn en bij willen blijven. 

Wil je ook een training van Tappan? Of een volledig overzicht van ons aanbod? Kijk op onze speciale trainingenpagina. Of neem contact op, we helpen je graag verder.

De Tappan-trainers

  • Carolien Schoenmakers
  • Jeroen van der Hee  
  • Charlotte Nugter
  • Eveline van Hamburg

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Neem contact met ons op. We denken graag met je mee.

070 - 331 48 50