Tappan Communicatie

Provincie Noord-Brabant: communicatie herbestemming erfgoed

foto groot case erfgoed

Met het programma ‘de Erfgoedfabriek’ investeert en participeert de provincie Noord-Brabant in de herbestemming van grote iconische erfgoedcomplexen. Het gaat om kastelen, fabrieken, kazernes, landgoederen en kloosters die zijn verweven met de Brabantse identiteit. Tappan verzorgde vier jaar lang de communicatie rond het beleid en de verschillende projecten.

Nieuwe, duurzame functie

Ieder erfgoedcomplex binnen ‘de Erfgoedfabriek’ krijgt een nieuwe duurzame functie, passende bij deze tijd. Zo opent in september 2016 de Jheronimus Academy of Data Science (graduate school) in het klooster Mariënburg in ’s-Hertogenbosch. En beleeft de voormalige mengvoederfabriek CHV in Veghel drukke tijden sinds het is herbestemd tot een walhalla voor foodlovers en cultuurfanaten. Met dit soort initiatieven voorkomt de provincie dat kostbaar cultureel erfgoed verloren gaat.

Aanpak op maat

Op dit moment telt ‘de Erfgoedfabriek’ twaalf actieve projecten. In ieder project is de rol van de provincie verschillend: eigenaar, deels eigenaar of partner in herontwikkeling. Ook de aard en de doelgroep van de herbestemming zorgt voor verschil. Dat vraagt steeds weer om een (communicatie)aanpak op maat.

Omwonenden betrekken

Eén van de toonaangevende herbestemmingen binnen het programma is Leerfabriek KVL in Oisterwijk. Van leegstaande lederfabriek tot bruisende community met lokale ambachtelijke ondernemers. De communicatie rondom KVL richt zich al sinds het begin van de herontwikkeling sterk op de omgeving. Zo organiseerden we als kick-off een Kroniekdag waarop oud-medewerkers hun verhalen en foto’s van vroeger met iedereen konden delen. Zo kwam dit voor de regio zo kenmerkende erfgoed opnieuw tot leven.

Expositie

Gedurende het project ontwikkelden we diverse communicatiemiddelen. Van websites, folders en brochures tot factsheets en nieuwsbrieven. Ook maakten we videotestamenten van enkele complexen, zoals klooster Catharinadal in Oosterhout en de NS-werkplaats in Tilburg. Verder organiseerden we enkele evenementen, zoals de opening van het Herinneringspark Koude Oorlog op het MOB-complex in Wanroij. Maar de meeste bijzondere communicatie-uiting is de expositie ‘de Erfgoedfabriek presenteert’. Een tentoonstelling waar in woorden, beelden en voorwerpen de geschiedenis van Brabant wordt verteld. De expositie was van februari 2015 tot februari 2016 te zien in Leerfabriek KVL. Sinds 22 juli 2016 staat de expo in CHV Veghel.

Clusteradviseur communicatie voor Cultuur en Samenleving, Brenda van der Pal: “De afgelopen jaren heeft Tappan voor ons gewerkt aan de communicatie rond de Erfgoedfabriek. Een heel prettige samenwerking die in mooie producten resulteerde.”

> Meer weten? Neem contact op met Kim Damen